Barley, pear and Fourme d’Ambert, the perfect combo

French version below

I’m not a big fan of blue cheese but I recently discovered the Fourme d’Ambert, a great cheese from Auvergne in France. It’s strong but not as strong as Roquefort and has a subtle taste.

This salad is really nice, especially with nutty pears such as the Beurre Hardy variety.

salade_orge_poire_fourmes2

Ingredients (for a large plate or 2 small)

  • 50/60 g of barley
  • 1/4 red onion
  • 1 pear
  • 1 small tomato
  • 40/50 g of Fourme d’Ambert cut in dices
  • 1/2 zucchini grated
  • walnuts
  • a few leaves of romana salad
  • coriander, cumin

salade_orge_poire_fourmes1

Preparation

  • Cook the barley and let it cool while preparing the salad dressing and rest of ingredients
  • Finely slice the onion and chop the walnuts
  • Dice the tomato and the cheese
  • Peel and grate the zucchini
  • Peel and cut in thin slices the pear
  • Chop a bit of romana salad
  • In a salad bowl, prepare the dressing (I’ve made a basic olive oil + balsamic vinegar + mustard dressing with fresh coriander and cumin)
  • Mix all ingredients and serve with a fresh slice of toasted bread

***

Ingrédients (pour une grosse assiette ou 2 petites)

  • 50/60 g d’orge perlé
  • 1/4 d’oignon rouge
  • 1 poire
  • 1 petite tomate
  • 40/50 g de Fourme d’Ambert
  • 1/2 courgette râpée
  • noix
  • quelques feuilles de salade romaine
  • coriandre, cumin

Préparation

  • Cuire l’orge et laisser tiédir le temps de préparer le reste de la salade
  • Ciseler l’oignon et hacher grossièrement les noix
  • Couper la tomate et le fromage en des
  • Peler et râper la courgette
  • Peler et couper le poire en fines tranches
  • Hacher la salade romaine
  • Dans un saladier, préparer la vinaigrette (j’ai fait une vinaigrette basique huile d’olive + vinaigre balsamique + moutarde + coriandre fraîche + cumin)
  • Mélanger tous les ingrédients et servir avec une tranche de pain frais grillé

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :