Malthouse flour bread with dried fruits/ Pain au seigle et fruits secs

Version française ci-dessous

I don’t think I’ve ever seen malthouse flour in France although there must be some similar type of flour mix.  It is made from wheat and rye flours and combined with flaked malted grains.

I’ve added a mix of dried fruits and nuts found in Sainsburys. It is delicious toasted with some butter in the morning .D

pain fruits sec2

Ingredients

  • 185g malthouse flour
  • 1/2 teaspoon of salt
  • A handfull mix of dried fruits and nuts
  • about 4/5g active dried yeast
  • 150g tepid water (or a mix of tepid water and milk)

Preparation

  • Pour the yeast in the tepid water and mix. Let it rest for 10 minutes.
  • In a salad bowl, mix the flour, salt, nuts and dried fruits
  • Add the water + yeast gradually  to form a nice dough
  • You don’t need to knead it
  • Cover and let it rise for at least an hour
  • Pre heat the oven to 240° and put some water in the dripping pan (or any pan that goes in the oven)
  • Place the dough (it’s quite sticky so put some flour on you hands before) on a baking tray covered with a baking sheet
  • Place in the oven for 20 minutes, turn over and let bake for 10 additional minutes
  • Let it rest on a grill

***

Ingrédients

  • 185g de farine (mélange de farine de blé et de seigle)
  • 1/2 cc de sel
  • une poignée de fruits secs et noix grossièrement coupés
  • environ 4/5g de levure déshydratée
  • 15cl d’eau tiède (ou un mix de lait et d’eau tiède)

Préparation

  • diluer la levure dans l’eau tiède pendant une dizaine de minutes
  • mélanger la farine et le sel dans un grand saladier
  • y ajouter les fruits secs et noix
  • verser le mélange eau + levure sur la farine et mélanger le tout
  • nul besoin de pétrir, couvrir la pâte d’un torchon propre et laisser lever 1h
  • verser de l’eau dans le lèchefrite (ou un plat allant au four) et préchauffer le four à 240°
  • déposer la pâte (elle est assez collante, c’est normal, ne pas hésiter à bien se fariner les mains) sur une feuille de papier sulfurisé
  • enfourner pour 25/30 min en retrournant au bout de 20 min environ
  • laisser refroidir sur une grille
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Un commentaire

  1. Pingback: Turmeric and almonds bread/ Pain au curcuma et amandes | the talking belly

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