Scallops in Amok sauce and green beans / St Jacques a l’Amok et haricots

Version française ci-dessous

Amok is a spice used in Asian kitchen, especially in Cambodia where it gives an awesome flavour to steamed fish cooked with coconut milk. It is a mix of lemongrass, paprika, galangal, turmeric and ginger.

I’ve cooked the spice with some oil, onion (it’s probably better with shallots though) and a bit of grated coconut before toasting the scallops. Very easy and really tasty.

coquilles_haricots

Ingredients (per serving)

  • 150/200g fresh scallops
  • 1 tsp of amok spice
  • 1/4 onion
  • 1 tsp grated coconut
  • Parsley
  • 150g green beans

Preparation

  • Bring a pan of water to boil
  • Add salt and cook the green beans for 10 minutes in simmering water
  • Meanwhile, slowly cook the onion with a bit of olive oil in a saucepan, add the amok, the grated coconut and a bit of water
  • When the water has reduced, put the scallops in the pan
  • Add parsley, salt and pepper and cook +/- 3 minutes on each side
  • Coat the scallops with the sauce and serve with green beans and fresh parsley

***

Ingrédients

  • 150/200g de St Jacques
  • 1 cc d’épices pour Amok
  • 1/4 d’oignon
  • 1 cc de noix de coco râpée
  • Persil
  • 150g de haricots verts

Préparation

  • Porter une casserole d’eau a ébullition
  • Verser une bonne grosse pincée de sel et cuire les haricots pendant une dizaine de minutes
  • Pendant ce temps, faire cuire doucement l’oignon dans peu d’huile d’olive, ajouter l’amok, la noix de coco râpée et un peu d’eau
  • Quand l’eau a réduit, faire revenir les St Jacques dans la poêle pendant +/- 3 minutes de chaque côté
  • Enrober les St Jacques de sauce et servir avec les haricots
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3 Commentaires

  1. Elisabeth Dufour

    Quelle éclat. totale!
    Je suis partante pour cette recette quand tu veux: a Londres ou à Paris!
    Bisous
    Mum

  2. Même si les coquilles st jacques ne font pas parties de mon régime alimentaire je ne peux qu’admirer la qualité de ce repas !! Très bon travail 🙂

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