Aubergine and curry pastas / Pates aubergine et curry

Version française ci-dessous

A very nice veggie pasta dish, full of flavors. I was inspired by an Alain Passard’s recipe with aubergines but is quite far from the original version… The salsa is very nice with the aubergines which can be served as side dish.

pates_legumes1

Ingredients (for 1)

  • 50g of pasta (I’ve used Cavatappi, the best is to use pasta with small « grooves » – rigati type)
  • 1 small aubergine
  • 1/4 onion
  • 2/3 thin slices of lime or lemon (organic)
  • A good pinch of curry powder
  • A small pinch of dried chili
  • Fresh coriander leaves or 1 tsp of coriander paste*
  • Optional: artichoke hearts
  • Garlic
  • Olive oil

Preparation

  • Preheat the oven to 200°
  • Wash the aubergine and cut into 4
  • Pour 1 tsp of olive oil on each quarter, a pinch of sea salt and cook for 30 minutes turning them over after 15 min
  • In a small pan, cook slowly the finely sliced onion for 10 minutes
  • Then add the lemon slices (with their skin), spices, curry, coriander, garlic and artichoke hearts and cook for an additional 10 min
  • Cook the pasta in boiling salted water and pour 2 tbsp of cooking water in the pan
  • Blend the content of the pan into a smooth salsa
  • Drain the pasta keeping just a little bit of cooking water, put them back in the sauce pan, add the salsa and cook for 1 or 2 minutes on low heat
  • Serve with the roasted aubergines

* product found in brick lane in an  » exotic » supermarket:

***

Ingrédients

  • 50g de pâtes (type rigati avec rainures, j’ai utilisé des Cavatappi)
  • 1 petite aubergine
  • 1/4 d’oignon
  • 2/3 fines tranches de citron ou citron vert  (non traite)
  • Une bonne pincée de curry en poudre
  • Une petite pincée de piment séché
  • Coriandre fraiche ou pâte de coriandre
  • Optionnel: quelques cœurs d’artichaut
  • 1 gousse d’ail
  • Huile olive

pates_legumes2

Préparation

  • Préchauffer le four a 200°
  • Laver l’aubergine et la couper en 4  quartiers dans le sens de la longueur
  • Saler et verser 1cc d’huile d’olive sur chaque quartier
  • Enfourner pour 30 min en retournant a mi-cuisson
  • Dans une casserole, cuire a feu doux l’oignon finement émincé dans un peu d’huile d’olive
  • Au bout de 10 minutes, ajouter les tranches de citron, les épices, le curry, la coriandre, les cœurs d’artichaut et l’ail
  • Cuire a feu doux pendant encore une dizaine de minutes
  • Cuire les pates dans une grande casserole d’eau bouillante salée et verser 2 CS d’eau de cuisson dans la casserole
  • Mixer le contenu de la poêle pour obtenir une sauce plus ou moins lisse
  • Egoutter les pates en gardant un fond d’eau de cuisson, les remettre dans la casserole, ajouter la sauce et cuire a feu très doux pendant 1 ou 2 minutes
  • Servir avec les aubergines cuites au four
Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :