Celeriac, apple and chorizo soup/ Soupe céléri, pomme et chorizo

French version below

I love the smell and taste of celeriac. When I cook it, it fills the kitchen and my clothes with this very particular « fragrance », the smell of a fertile soil, of a farm in countryside… I just love it 😀

I’ve found this recipe on a very nice blog called Five and Spice. Chorizo and celeriac make a perfect match. Although I had chosen a tasty variety of apple, I don’t think it really adds to the recipe.

celeriac_apple_soup2

Ingredients (serves 2)

  • 1 small celeriac
  • ½ apple
  • ¼ onion
  • Garlic clove
  • Fine slices of chorizo
  • Paprika
  • 1 tsp vegetable stock powder

celeriac_apple_soup1

Preparation

  • Put a large saucepan of water to boil
  • Add salt, peeled celeriac cut into chunks, finely chopped onion, peeled apple cut in chunks
  • Add 1 tsp of vegetable stock powder
  • Cook for about 20 min until the celeriac is tender
  • Blend the vegetables in puree, add 1 tbsp of olive oil and add as much cooking water as you want (depending on how thick you want your soup to be). Add salt and pepper
  • In a small frying pan,  cook the chorizo slices 2 minutes each side  with the crushed garlic clove and a bit of paprika
  • Serve the soup with the “chorizo chips” and the oil from the pan

***

Ingrédients (pour 2)

  • 1 petit céleri-rave
  •  ½ pomme
  • ¼ oignon
  • 1 gousse d’ail
  • Quelques fines tranches de chorizo
  • Paprika
  • 1 cc de bouillon de légume en poudre

Préparation

  • Porter une grande casserole d’eau à ébullition
  • Saler puis ajouter le céleri pelé et coupé en morceaux grossiers, l’oignon finement émincé et la pomme pelée et coupée en morceaux
  • Ajouter 1 cc de bouillon de légume et cuire à feux moyen pendant 20 minutes
  • Mixer les légumes, ajouter 1 CC d’huile d’olive et ajouter de l’eau de cuisson jusqu’à obtenir la consistance souhaitée. Saler et poivrer
  • Dans une petite poêle, faire griller les tranches de chorizo avec la gousse d’ail écrasée et un peu de paprika
  • Servir la soupe avec les “chips” de chorizo et leur huile
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3 Commentaires

  1. Je la trouve bien sympathique cette soupe…

  2. Ca doit être délicieux et la photo est très réussie ; c’est léger mais gourmand en même temps, idéal pour la saison! Bonne année

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