Raw swede, squash and pomelo salad / Salade crue de rutabaga, courge et pomelo

Version française ci-dessous

This salad is absolutely delicious and only use seasonal products! I had never cooked the swede or the squash raw but they are both very tasteful. The Coquina squash has a darker skin and is slightly sweeter than the butternut squash. It has an amazing taste and I think it’s even better raw (I’ve cooked it as well but I think it loses its sweetness and interest when cooked).

The swede, also called yellow turnip, is a cross between a cabbage and turnip and originate from Scandinavia and Russia. In England, it is regularly eaten mashed as part of the traditional Sunday roast or traditionally accompany the Scottish haggis, a savoury pudding.

salade rutabaga3

Ingredients (for 2)

  • 150g peeled swede
  • 50g peeled Coquina or butternut squash
  • A few cauliflower heads
  • A handful of pomelo quarters
  • 2 large romana leave (keep only the white part)
  • Optional: a bit of feta

salade rutabaga1

Salsa:

  • 1 tsp tahini
  • 1 tsp soy sauce
  • Half lemon juice
  • 1 tsp maple syrup
  • Sesame seeds
  • Dried sultanas

Preparation

  • Cut the peeled squash and swede in julienne
  • Grate the cauliflower heads
  • Finely slice the romana leaves (only keep the crunchy parts)
  • Mix all ingredients in a bowl

salade rutabaga2

  • Prepare the salsa:
    • Dilute the tahini with soy sauce and lemon juice
    • Add the maple syrup, dried sultanas
    • Add a bit of water to get a liquid salsa
    • Season with some pepper
  • Pour the salsa on the raw vegetable, add some sesame seeds and sprinkle a bit of feta
  • Stir well and…enjoy  😀

***

Ingrédients (pour 2)

  • 150g de rutabaga pelé
  • 50g de courge Coquina ou butternut pelée
  • Quelques têtes de chou-fleur
  • Une poignée de quartiers de pomelo
  • 2 feuilles de laitue romaine (ne garder que la partie blanche)
  • Optionnel : un peu de féta

Sauce:

  • 1 cc de tahini
  • 1 cc de sauce soja
  • Le jus d’un demi citron
  • 1 cc de sirop d’érable
  • Quelques grains de sésame
  • Quelques raisins secs

Préparation

  • Couper la courge et le rutabaga en fine julienne
  • Râper les têtes de chou-fleur
  • Ciseler finement les tiges des feuilles de laitue
  • Mélanger tous les légumes dans un saladier
  • Préparer la sauce :
    • Diluer le tahini avec la sauce soja et le jus de citron
    • Ajouter le sirop d’érable et les raisins secs
    • Allonger avec un peu d’eau pour obtenir une sauce relativement liquide
    • Assaisonner avec un peu de poivre
  • Verser la sauce sur les légumes, parsemer de quelques graines de sésame et d’un peu de féta
  • Bien mélanger le tout et déguster
Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :