« Light » apple cake (no butter)/ Gâteau aux pommes sans beurre

Version française ci-dessous

I love apples and I love cakes. So apple cake (or pie) is the kind of combination I really really like 😀

This cake is a bit similar to the « invisible cake« , it is very light and tasty.  Nice for tea time or breakfast.

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Ingredients (for a Ø 20cm baking tin)

  • 2 organic apples
  • 120g plain flour
  • 2 tsp baking powder
  • 3 eggs
  • 200g plain yogurt or cottage cheese
  • 30g sugar (or less if the yogurt is already sweetened)
  • 1 tsp liquid vanilla
  • Optional: cinnamon powder

Preparation

  • Preheat the oven to 200°
  • In salad bowl, stir the eggs and sugar
  • Add vanilla, flour and baking powder
  • Finally add the yogurt
  • Peel and finely  slice the apples
  • Line a baking tin with greaseproof  paper
  • Pour half the batter into a baking tin
  • Add the sliced apples and cove with the remaining batter
  • Bake for about 20 minutes
  • Let it cool before removing from the tin and sprinkle with cinnamon powder

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***

Ingrédients (pour un moule de Ø 20cm)

  • 2 pommes bio
  • 120g de farine
  • 2cc rase de levure
  • 3 oeufs
  • 200g de fromage blanc ou de yaourt
  • 30g de sucre (ou moins si le yaourt est sucré)
  • 1cc de vanille liquide
  • option: cannelle en poudre

Préparation

  • Préchauffer le four à 200°
  • Dans un saladier, mélanger les oeufs et le sucre
  • Ajouter la vanille, la farine et la levure
  • Ajouter finalement le fromage blanc/yaourt
  • Peler et couper en lamelles les pommes
  • Garnir un moule de papier sulfurisé, déposer la moitié des pommes au fond
  • Verser dessus la moitié de la préparation
  • Déposer le reste des pommes et couvrir du reste de préparation
  • Enfourner pour 20 min
  • Laissez tiédir avant de démouler et saupoudrez d’un peu de cannelle
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3 Commentaires

  1. Comme il m’a l’air bon…

  2. Un gateau au yaourt aux pommes, léger et fruité, quelle bonne idée.

  3. Un gâteau léger et fruité…tout ce que j’aime

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