Roasted vegetables and anchovies/ Légumes rôtis aux anchois

La recette est disponible en français ci-dessous

Anchovies are really the kind of product you learn to love over time. I remember hating them when I was younger and find absolutely no interest in pissaladière (which is a shame because it’s a great dish!).

I wanted to cook some roasted fennel and as I had some marinated anchovies in the fridge, I figured out it could be a nice combination. And well… it is! Anchovies should be added during the last 3 to 5 minutes or they will completely dry.

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Ingredients (for 2)

  • 1 large potato
  • 2 carrots
  • 1 fennel bulb
  • 3 to 4 mushrooms (I’ve used shiitake)
  • 2 garlic cloves
  • 2 shallots
  • A few olives
  • Marinated anchovies
  • Cumin, thyme, paprika and a pinch of dried chillies
  • Optional: marinated tomatoes

Preparation

  • Preheat the oven to 230° and put the empty roasting pan in the oven
  • Cut the potatoes and the carrots, slice the fennel and the mushrooms
  • Cut the shallots into 4 and peel the garlic
  • Place all vegetables except the mushrooms in the hot pan, add the olives and tomatoes, toss with olive oil, spices and herbs
  • Put it back in the oven and roast vegetables for 30/40 minutes turning them from time to time
  • Add the mushrooms half way and 5 minutes before the end of cooking time, top the vegetables with the marinated anchovies

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***

Ingrédients

  • 1 grosse pomme de terre
  • 2 carottes
  • 1 bulbe de fenouil
  • 3 /4 champignons
  • 2 gousses d’ail
  • 2 échalotes
  • Quelques olives
  • Anchois marines
  • Optionnel: tomates marinées
  • Cumin, thym, paprika et une pincée de piment séché

Préparation

  • Préchauffer le four à 230° et déposer le plat de cuisson vide sur une grille à mi-hauteur pour le préchauffer
  • Couper les pommes de terre et les carottes en morceaux réguliers, ciseler le fenouil et les champignons
  • Couper les échalotes en 4 et peler l’ail
  • Déposer tous les légumes, à l’exception des champignons dans le plat, ajouter les olives, les tomates marinées
  • Verser 2 CS d’huile d’olive, ajouter les épices et les herbes, poivrer, saler et bien mélanger le tout
  • Enfourner pour 30/40 minutes en remuant de temps en temps. Ajouter les champignons au bout de 20 minutes et, 5 minutes avant la fin de la cuisson, déposer les anchois sur les légumes.
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