Key Lime pie

Version française ci-dessous

Here is a recipe I wanted to try for quite a long time. I’m a HUUUUGE fan of lemon pies and this one makes no exception.

A good question my flat mate asked was: “why is it called “key lime” pie??” Well, very simply because it’s made with a variety of limes which are called Key limes and originally come from Florida Keys, an archipelago in the southeast United States. The pie was made Florida’s official pie in 2006. Key limes have higher acidity and stronger aroma than regular limes.

So technically, my pie is just a lime pie as my limes are unfortunately not Key limes… Also I’m not sure the traditional pie comes with meringue (some versions are made with whipped cream) but I thought it would be fun to shape the meringue and the result is quite nice 😀

 limepie6

I stumbled upon a vegan version of the pie with coconut crust and custard made with avocado… seems quite interesting: D

limepie7

Ingredients

  • For the crust
    • 200g biscuits: the traditional recipe says to use Graham crackers but I couldn’t find any so I’ve used Classic Rich Tea biscuits from Mc Vities. You can use Speculoos (although that would make it more sweet) or Petit Beurre.
    • 50g melted butter
  • For the filling
    • Juice of 4 limes and zest of 2
    • 3 egg yolks
    • 1 can sweetened condensed milk (397g)
  • For the meringue
    • 3 eggs whites
    • 25g sugar
    • ¼ tsp cream of tartar or 1 tsp of lime juice (it aims at “stabilising” the beaten eggs)

Preparation

  • Pre heat the oven to 180°
  • Mix the biscuits to crumbs and add the melted butter
  • Press into the base and up the sides of a 20cm tart tin

limepie2

  • Bake for about 10 minutes and let it cool
  • Whisk the egg yolks, milk, lime zest and juice until it become a bit foamy
  • Pour the filling into the cooled base then put back in the oven for about 12 minutes
  • Meanwhile, prepare the meringue: start beating egg whites at low speed and add the sugar and cream of tartar when they become bubbly. Increase speed and beat until the mix becomes firm
  • Spread the meringue over the filling and bake for 10 to 15 minutes

limepie4

  • Let the pie cool in the fridge for 2 hours

***

Ingrédients

  • Pour la base
    • 200g de biscuits (Graham crackers, Petit Beurre ou Spéculoos)
    • 50g de beurre fondu
  • Pour la crème au citron
    • Le jus de 4 citrons vert et le zeste de 2
    • 3 jaunes d’œuf
    • 1 boite de lait concentré sucre (397g)
  • Pour la meringue
    • Le blanc de 3 œufs
    • 25g de sucre
    • ¼ cc de crème de tartre ou 1cc de jus de citron

limepie1

Préparation

  • Préchauffer le four a 180°
  • Réduire les biscuits en poudre et ajouter le beurre fondu
  • Presser ce mélange dans un moule de 20cm en faisant remonter la pâte sur les bords
  • Enfourner pour une dizaine de minutes et laisser refroidir
  • Battre les jaunes d’œuf avec le lait, le jus et zeste de citron jusqu’à obtenir un mélange un peu mousseux
  • Verser la préparation sur la pâte et enfourner pour 12 minutes

limepie3

  • Pendant ce temps, préparer la meringue : battre les blancs d’œuf doucement puis ajouter le sucre et la crème de tartre progressivement lorsqu’ils commencent à mousser. Augmenter la vitesse et monter les œufs en neige fermes
  • Etaler la meringue sur la crème de citron et enfourner à nouveau pour 10 a 15 minutes
  • Laisser la tarte refroidir 2h au frais
Publicités

7 Commentaires

  1. Très belle ta tarte !!!!

  2. Je fais ma tarte au citron de la même façon avec du lait concentré sucré et je trouve ça à tomber ! Elle est très belle ta tarte !

  3. Super joli, moi aussi je suis une grande fan 🙂

  4. Paroncle

    Je me damnerai pour une tarte au citron : quand est ton prochain atelier à Paris ?

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :