Crab meat curry / Curry au crabe

Version française ci-dessous

An amazingly tasty dish! I had bought some (quite expensive) crab meat at Whole Foods this week-end and wanted to use it properly in a nice dish. I had also some coconut milk in the cupboard and peeled tomatoes in the fridge… so the curry naturally came to my mind and I must say it was quite a nice idea (with all due modesty :D).

crabmeat_curry2

Ingredients (serves 2)

  • 1 shallot
  • 1 garlic clove
  • Spices: garam massala, ground cumin, ginger, dried chili
  • Fresh coriander
  • 1/2 can peeled tomatoes
  • 1/2 can coconut milk
  • 100g red lentils (I’m not sure exactly how much I put but something like 50g per person seems good)

  • 100g fresh white crab meat
  • 80g rice

Preparation

  • Slice the shallot and mince the garlic clove
  • In a pan, gently cook the shallot in 1 tbsp olive oil until soft
  • Add the garlic and the spices and cook for a few minutes
  • Then add the fresh coriander, the peeled tomatoes and the coconut milk
  • Bring to a boil and then stir the rinsed lentils
  • Cook on medium heat until the lentils are tender (about 15 to 20 minutes). If necessary, add a bit of water
  • Meanwhile, cook the rice
  • When lentils are tender, add the crab meat and let it cook for an additional 2 minutes
  • Serve with the rice, fresh coriander and a piece of warm naan bread

***

Ingrédients (pour 2)

  • 1 échalote
  • 1 gousse d’ail
  • Epices: garam massala, cumin en poudre, gingembre en poudre, piment séché
  • Coriandre fraiche
  • 1/2 boite de tomates pelées au jus
  • 1/2 boite de lait de coco (de 400ml)
  • 100g de lentilles corail
  • 100g de chaire de crabe
  • 80g de riz

Préparation

  • Emincer l’échalote finement et écraser la gousse d’ail
  • Dans une casserole, faire revenir l’échalote dans un peu d’huile d’olive pour l’attendrir
  • Ajouter l’ail et les épices et laisser chauffer quelques minutes
  • Ajouter ensuite la coriandre, les tomates pelées et le lait de coco. Porter à ébullition.
  • Ajouter les lentilles rincées et cuire à feu moyen pendant une quinzaine de minutes. Ajouter un peu d’eau au besoin
  • Pendant ce temps, cuire le riz
  • Quand les lentilles sont tendres, ajouter la chaire de crabe et poursuivre la cuisson à feu doux pendant quelques minutes
  • Servir avec le riz, de la coriandre fraîche et un morceau de naan chaud
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4 Commentaires

  1. Je vois que tu as définitivement adopté ta nouvelle patrie ; une vraie anglaise, mangeuse de curry 😉 Je plaisante. Il a l’air délicieux ce curry et j’adore le crabe; jamais je n’aurais pensé associer les deux. Bravo !

  2. Merci! Et tu as raison, ce sont des vrais adeptes du curry ici!

  3. une délicieuse recette qui nous a régalé et très originale!

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