Vegan chocolate cake/ Gâteau au chocolat vegan

French version below

Actually it is a 2-chocolates vegan cake. The silken tofu replaces the eggs and although I’ve put a bit of butter, it is really a light cake.

I’ve used honey and the cake is not very sweet. I like it like that but you can add some sugar if you prefer it more sweet.

moelleux choco tofu5

The recipe is largely inspired by Petits repas entre amis.

Ingredients

  • 100g flour
  • 1 tsp baking soda
  • A pinch of sea salt
  • 200g silken tofu
  • 3 tbsp honey
  • 100g dark chocolate
  • 1 tbsp butter
  • 50g white chocolate
  • Optional: seeds

Preparation

  • Pre heat the oven to 180°
  • Mix the flour, baking soda and salt in a salad bowl
  • In a separate bowl, beat the silken tofu until it becomes creamy (I’ve used an electric batter)
  • Add the honey, mix well and pour in the flour mix

moelleux choco tofu1

  • Stir the batter (again, I’ve used the electric batter there)
  • Melt the chocolate and the butter in the microwave. Let is cool a few minutes and add to the batter.
  • Chop the white chocolate in little chunks and add them to the batter (add some seeds as well if you want)

moelleux choco tofu2

  • Spread this batter (a bit sticky) on baking paper in a baking tin (sprinkle with some seeds)

moelleux choco tofu3

  • Cook for about 12 minutes (check the cake after 10 minutes)
  • Let it cool and enjoy 😀

***

Ingrédients

  • 100g de farine
  • 1 cc de bicarbonate
  • une pincée de sel de guérande
  • 200g de tofu soyeux
  • 3 CS de miel
  • 100g de chocolat noir
  • 1 CS de beurre
  • 50g de chocolat blanc
  • En option: graines

moelleux choco tofu4

Préparation

  • Préchauffer le four à 180°
  • Mélanger la farine, le bicarbonate et le sel dans un saladier
  • Dans un grand bol, battre le tofu à l’aide d’un batteur jusqu’à ce qu’il devienne crémeux
  • Ajouter le miel et battre à nouveau
  • Verser sur la farine et bien mélanger (j’ai utilisé le batteur électrique)
  • Faire fondre le chocolat et le beurre au micro onde (ou bain marie) et laisser reposer quelques minutes avant de l’ajouter à la préparation
  • Hacher grossièrement le chocolat blanc en pépites et ajouter à la préparation (ajouter ici les graines)
  • Étaler la préparation (assez collante) dans un moule recouvert de papier sulfurisé
  • Parsemer de graines
  • Enfourner pour une douzaine de minutes (surveiller  après 10 minutes)
  • Laisser refroidir et déguster 😀
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Un commentaire

  1. Je t’en prendrais bien un bout…

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