Peeled mung beans pie /Tarte à base de haricots mungo

Version française ci-dessous

The idea of this pie came from a discussion with a colleague. She said that during Lent, she tried as much as possible to use products from her cupboard and avoid buying new food (except for some basic fresh products of course). I thought it was a very reasonable resolution and that I could actually cook a couple of meals with my grocery stock. So when I came back home, I looked at my cupboard and found this bag of peeled mung beans which was probably there for a couple of months and would have probably stayed there for a few more months if I had not decided to do something with it. I mean it’s not the kind of ingredient I am used to cook on a daily basis… As I had less than a pack to cook, I thought it could be interesting to try to make a pastry out of it and cook it as a pie with vegetables. And although it is a bit more fragile than a classical pastry, it is really very good!

I’ve made a vegetarian pie with what I had in the fridge but one can just use what’s in the fridge, that’s a good way to use food that might otherwise end up in the bin…

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Ingredients 

  • 120g peeled split mung beans (the yellow ones) soaked in cold water during 12 hours
  • 15g butter
  • 1 carrot grated
  • 2 onions finely minced
  • 2 portobello mushrooms chopped
  • 1/2 turnip grated
  • 1 egg
  • 2 tbsp half fat crème fraiche
  • A bit of milk
  • Fresh herbs: coriander and chives
  • Soy sauce
  • Grated parmesan
  • Toasted pine nuts

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Preparation

  • First prepare the base:
    • Cook the beans in water or steamed until they are tender (the texture will be quite similar to the red lentils)
    •  Preheat the oven at 180°
    • Mix the beans and butter, season and let it cool for a few minutes
    • Lay this « pastry » on baking paper so it fills the bottom and sides of a 22 cm tart pan

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    • Bake for about 15 minutes and set aside
  • Heat a tablespoon of olive oil in a pan over medium-low heat
  • Add the onion and cook, stirring, for about 5 minutes
  • Add the peeled carrot, turnip, chopped mushrooms, a bit of fresh herbs and cook for about 10 minutes
  • Add a dash of soy sauce and cook for an additional minute

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  • Place this filling on the half-cooked pastry
  • Stir the egg with crème fraiche and milk and pour on the filling
  • Add grated parmesan, some toasted pine nut and cook for about 20/25 minutes
  • Serve warm

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***

Ingrédients

  • 120g de haricots de soja décortiqués (les jaunes) rincés et trempés pendant 12h dans de l’eau froide
  • 15g de beurre
  • 1 carotte râpée
  • 2 oignons émincés
  • 2 gros champignons coupés en lamelles
  • ½ navet râpé
  • 1 œuf
  • 2 CS de crème fraîche
  • Un peu de lait
  • Herbes fraîches : coriandre et ciboulette
  • 1 CS de sauce soja
  • Parmesan râpé
  • Pignons toastés

Préparation

  • Commencer parpréparer la base :
    • Cuire les haricots à l’eau ou vapeur (la texture finale sera assez similaire à celle des lentilles corail)
    • Préchauffer le four à 180°
    • Mixer les haricots en purée avec le beurre et assaisonner
    • Laisser refroidir puis étaler sur une feuille de papier sulfurisé comme une pâte à tarte pour garnir un moule de 22cm
    • Cuire pendant environ 15 minutes et réserver
  • Dans une poêle, faire suer les oignons dans 1 CS d’huile
  • Ajouter les carottes et le navet râpés, les champignons et les herbes
  • Cuire à feu moyen pendant une dizaine de minutes et ajouter 1 cuillère à soupe de sauce soja en fin de cuisson
  • Répartir le mélange sur la pâte mi- cuite
  • Battre l’œuf avec la crème fraîche et le lait et verser sur la pâte
  • Parsemer de parmesan, de pignons toastés et cuire pour environ 20/25 minutes
  • Déguster chaud 😀
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