Quinoa, asparagus and crayfish maki rolls/ Makis de quinoa, asperges et écrevisses

Version française ci-dessous

Asparagus are coming! I love this vegetable and it perfectly fits in a maki. It would probably be better in a proper maki with some rice but no more rice in my cupbboard… The red quinoa however does the job and I have prepared it with rice vinegar and a pinch of sugar.

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Ingredients (for 2 makis, makes about 5 rolls)

  • 2 nori leaves
  • 60g red quinoa
  • 1 tbsp rice vinegar
  • A pinch of sugar

For the filling

  • 4 asparagus
  • About 50g crayfish tails

For the sauce

  • 1 tbsp tahini
  • ¼ lemon juice
  • Fresh coriander and parsley
  • ¼ red onion finely slice
  • 1 tsp soy sauce
  • ½ tsp wasabi paste or mustard

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Preparation

  • Cook the quinoa following the instructions on the box
  • Mix the sugar and the vinegar in a bowl and stir the quinoa
  • Mix the quinoa with that sauce and set aside in the fridge
  • Peel and cook the asparagus in water below boiling point
  • Prepare the sauce: mix all ingredients and adjust seasoning to have a sauce more or less spicy (depending on how you like it). Add a bit of water if the tahini is too compact
  • Place half the quinoa on 2/3 of a nori leave at the bottom (I’ve cut about 2 cm of the original leave)

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  • Add about 1 tbsp sauce, two asparagus heads and half the crayfish tails
  • Roll the nori and seal it with a bit of water
  • Cut into equal pieces and enjoy with a bit of soy sauce

***

Ingrédients (pour 2 makis entiers soit environ 5 pièces)

  • 2 feuilles de nori
  • 60g de quinoa rouge
  • 1 CS de vinaigre de riz
  • Une pincée de sucre

Garniture

  • 4 asperges
  • Environ 50g de queues d’écrevisses

Pour la sauce

  • 1 CC de tahini (purée de sésame)
  • Jus du ¼ d’un citron
  • Coriandre et persil frais
  • ¼ d’oignon rouge finement ciselé
  • 1 cc de sauce soja
  • ½ cc de wasabi ou de moutarde

Préparation

  • Cuire le quinoa en suivant les instructions
  • Dans un bol, diluer le sucre dans le vinaigre et ajouter le quinoa cuit
  • Bien mélanger et réserver au frais
  • Peler les asperges et les cuire à petit bouillon
  • Préparer la sauce : mélanger tous les ingrédients et ajuster l’assaisonnement selon vos gouts. Ajouter un peu d’eau pour diluer le tahini si nécessaire
  • Déposer la moitié du quinoa sur environ 2/3 d’une feuille de nori (j’ai ôté environ 2 cm de feuille)

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  • Ajouter une bonne CS de sauce, deux têtes d’asperges et la moitié des queues d’écrevisses
  • Rouler la feuille et la « sceller » avec un peu d’eau
  • Couper en pièces de taille égales et servir avec un peu de sauce soja
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