Spicy tempeh/ Tempeh épicé

I had already tried (and liked) tempeh but this recipe is really convincing. If you are vegetarian, forget the boring tofu and start cooking this fermented soya. It has a nice nutty flavour and wonderfully absorbs the taste of other ingredients.

I have served it with some vegetables and a slice of bread but it must be nice with pasta or rice.

tempeh_veg

Ingredients (serves 2)

  • For the tempeh (the recipe is from Food.com):
    • 100g fresh tempeh
    • 1 tsp vegetable stock powder diluted in a small glass of boiled water
    • 1 tsp soya sauce
    • 1 tbsp tomato sauce
    • 1 garlic clove finely chopped
    • Fennel seeds
    • Pepper flakes
    • Oregano
  • 2 tomatoes
  • 2 large mushrooms
  • 4 handful chards or spinach leaves
  • 1/2 onion
  • Fresh basil
  • Optional: tomato sauce

Preparation

  • Pour hot water in a glass, add the vegetable stock, soya sauce, tomato, garlic, fennel, pepper and oregano
  • Cut the tempeh in slices and put them in a pan on medium heat
  • Pour the spiced water on the tempeh and bring to simmer
  • Then put on low heat and cover
  • Let it cook until the water is fully absorbed
  • Set aside and cut in dices
  • Meanwhile, soften the sliced onion in a bit of olive oil
  • Add the mushroom, tomatoes (and tomato sauce), leaves and basil and cook for about 10 minutes on low heat
  • Stir fry the tempeh until it becomes brownish
  • Pour the vegetable in a plate and top with tempeh dices
  • Serve with a toasted slice of (preferably walnut) bread

Served with rice

tempeh_veg2

***

Ingrédients

  • Pour le tempeh :
    • 100g tempeh
    • 1 cc de bouillon de légume dilué dans un verre d’eau bouillante
    • 1 cc de sauce soja
    • 1 CS de sauce tomate
    • 1 gousse d’ail finement hâchée ou écrasée
    • Graines de fenouil
    • Piment en poudre
    • Origan
  • 2 tomates
  • 2 gros champignons
  • 4 poignées de blettes ou d’épinards
  • 1/2 oignon
  • Basilic frais
  • Optionnel: sauce tomate

Préparation

  • Dans un verre d’eau bouillante, diluer le bouillon de légume
  • Ajouter la sauce soja, la sauce tomate, l’ail, les graines de fenouil, le piment et l’origan
  • Couper le tempeh en lamelles et les déposer dans une poele à feu moyen
  • Verser l’eau épicée et porter à petit frémissement
  • Baisser le feu et couvrir
  • Laisser cuire à feu doux jusqu’à absorption complète de l’eau
  • Réserver et couper en dés
  • Pendant ce temps, faire suer les oignons dans un peu d’huile
  • Ajouter les champignons, les tomates (et la sauce), les épinards et le basilic
  • Faire réduire à feu doux pendant une dizaine de minutes
  • Faiter sauter le tempeh dans un peu d’huile d’olive jusqu’à ce qu’il prenne une coloration brune
  • Déposer les légumes dans une assiette et couvrir de dés de tempeh
  • Servir avec une tranche de pain toastée (aux noix c’est encore meilleur:))
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