Strawberries and oat bars/ Barres à la fraise et à l’avoine

Version française ci-dessous

Amazing for breakfast with a cup of tea (oat and tea… how British is that?!)! I couldn’t make them very presentable because not firm enough. It’s most likely because I have replaced the sugar with honey and jam and added some sweetened cocoa powder. It’s probably very good with vanilla ice cream, it is delightful with Greek yoghurt (I took the picture when I realised the combination of the two was amazing but I was running out of yoghurt…that’s why the portion looks a bit ridiculous):

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The recipe is slightly adapted from smitten kitchen.

Ingredients

  • For the crumble
    • 100g rolled oats
    • 80g plain flour
    • 20g sweetened cocoa powder
    • 60g sugar or if you don’t have any more sugar (it happens…), a mix of honey and jam (I had just made a strawberry and rhubarb preserve…)
    • A pinch of salt
    • 80g melted butter

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  • For the strawberries filling
    • 250g diced strawberries
    • 1 tsp corn flour
    • 1 tbsp lemon juice
    • A few chopped almonds

Preparation

  • Preheat the oven to 200°
  • Mix all the ingredients for the crumble in a large salad bowl
  • Place baking paper in a baking pan and spread half the crumble mix in the bottom
  • Spread the strawberries over the crust, sprinkle with 1 teaspoon of corn flour, the chopped almonds and finally the lemon juice

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  • Cover with the rest of the crumble and bake for 40 minutes (the crust must be golden)
  • Let it cool completely before cutting (otherwise you will end up, like me, with very tasty but hardly presentable bars)

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***

Ingrédients

  • Pour le crumble
    • 100g de flocons d’avoine
    • 80 de farine
    • 20g de cacao en poudre sucré
    • 60g de sucre ou, si vous n’en avez pas (ça arrive…), un mélange de miel et confiture (je venais de faire une confiture rhubarbe/fraise…)
    • Une pincée de sel
    • 80 de beurre fondu (demi sel pour ma part)

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  • Pour la garniture
    • 250g de fraises coupées en morceaux
    • 1cc de maïzena
    • 1CS de jus de citron
    • Quelques amandes grossièrement hâchées

Préparation

  • Préchauffer le four à 200°
  • Mélanger tous les ingrédients pour le crumble dans un grand saladier
  • Garnir un plat de papier sulfurisé et déposer la moitié de la préparation dans le fond
  • Déposer les fraises et parsermer de maïzena, des amandes et du jus de citron
  • Couvrir du reste de la préparation et enfourner pour 40 minutes (jusqu’à ce que le gâteau soit doré)
  • Laisser refroidir avant de couper (ça facilite une découpe nette)

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