Aubergines and dried apricot pasta

The picture is not great but this was a yummy combo!  I was not sure it would be good when I added the dried apricot in the pan with aubergines but those two make a surprisingly good match. The sweetness of the dried apricots and of the slowly cooked onions makes a good enhancer of the aubergines’ taste.

 

pates_aubergines_abricotssecs

Ingredients (serves 2)

  • 120g pasta
  • 1 aubergine
  • 1/2 onion
  • 3 dried apricots
  • 2 tbsp ricotta
  • 1 tsp curry
  • Optional: fresh basil

Preparation

  • Cut the aubergine in two lengthwise and incise the flesh
  • Cover with a bit of olive oil, season with salt and pepper and cook under the grill for about 20 minutes (flesh on top)
  • Heat a pan with olive oil and slowly cook the diced onion for 10 minutes
  • Add the curry and cook on low heat for an extra 5 minutes (add a bit of water if necessary)
  • Meanwhile, start cooking the pasta al dente
  • Add the dried apricots cut in pieces in the pan, the basil and finally add the sliced aubergine (they must be still a bit firm)
  • Season with salt and pepper
  • Set aside a bit of the cooking water, drain the pasta and put them back on very low heat with 2 tablespoons cooking water
  • Add the content of the pan, mix well and cook for an extra 2 minutes
  • Finally add the ricotta, remove from the heat and stir to combine
  • Serve and enjoy immediately 🙂

***

Ingrédients

  • 120g de pâtes
  • 1 aubergine
  • 1/2 oignon
  • 3 abricots secs
  • 2 CS de ricotta
  • 1 cc de curry en poudre
  • Optionnel: basilic frais

Préparation

  • Couper les aubergines dans le sens de la longueur et inciser la chair
  • Badigeonner d’un peu d’huile d’olive, saler, poivrer et cuire sous le grill pendant une vingtaine de minutes (côté chair)
  • Dans une poêle, faire revenir l’oignon ciselé dans de l’huile d’olive à feu doux pendant une dizaine de minutes
  • Ajouter le curry et laisser revenir encore 5 minutes (ajouter un peu d’eau si nécessaire)
  • Pendant ce temps, cuire les pâtes al dente
  • Ajouter les abricots secs coupés en morceaux dans la poêle avec l’oignon, le basilic et finalement l’aubergine coupée en morceaux (elle doit être encore un peu ferme)
  • Saler et poivrer
  • Réserver un peu d’eau de cuisson, égoutter le pâtes et les remettre dans la casserole sur feu doux avec 2 CS d’eau de cuisson
  • Ajouter le contenu de la casserole et laisser cuire 2 minutes
  • Ajouter la ricotta et bien mélanger hors du feu
  • Servir et déguster
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