Fig and camembert tart/ Tarte figue et camembert

One of my housemate recently left the house to move to another place. She also left an untouched French camembert in the fridge… It took  us a while to realise the cheese was her property and as the smell was starting to be quite strong, I decided to do something about it (I mean, seriously, you can’t throw away a camembert when it’s just perfectly done…). I know figs’ season is later in August/ early September but that was really a nice combo!
tarte camembert3
Ingredients
  • 200g flour
  • 70g butter at room temperature
  • 1 egg
  • Pinch of salt
  • 3 branches of thyme (preferably fresh)
  • 1 camembert
  • 2 red onions
  • 4/5 figs
  • Honey, thyme

tarte camembert1

Preparation

  • Mix the flour, butter, egg, salt and thyme until you get a uniform pastry
  • Wrap the pastry in a film and place in the fridge for an hour
  • Peel and slice the onions
  • Cook the onions in a pan with a bit of olive oil
  • Cover the pan and stir frequently until tender
  • Pre heat the oven to 200°
  • Roll the pastry out on a floured work surface
  • Lay the pastry on baking paper and put it in the baking pan
  • Spread the cooked onions, add the sliced camembert and the figs cut in wedges
  • Drizzle some honey and thyme
  • Cook for about 25/30 minutes
tarte camembert2
***
Ingrédients
  • 200g de farine
  • 70g de beurre à température ambiante
  • 1 œuf
  • 1 pincée de sel
  • 3 branches de thym (frais de préférence)
  • 1 camembert
  • 2 oignons rouges
  • 4/5 figues
  • Miel, thym
Préparation 
  • Mélanger la farine, le beurre, l’œuf, le sel et le thym jusqu’à obtenir une boule de pâte homogène
  • Filmer la pâte et laisser reposer une heure au frais
  • Peler et émincer les oignons
  • Faire revenir les oignons dans de l’huile d’olive et couvrir la poêle. Laisser fondre en remuant régulièrement et ajouter un peu de miel en fin de cuisson
  • Préchauffer le four à 200°
  • Étaler la pâte sur une surface farinée puis déposer dans un moule recouvert de papier sulfurisé
  • Déposer les oignons sur le fond de la pâte (percée), ajouter le camembert tranché et les figues
  • Parsemer de thym et d’un peu de miel
  • Enfourner pour environ 25/30 min
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