Baked eggs on vine leaves/ Oeuf cocotte sur feuilles de vigne

Version française ci-desssous

This a bit an unorthodox way to have vine leaves but it’s very good! I was inspired by the « brunch in a mug » recipe from the great website Sorted but instead of using beans, I have used the vine leaves’ filling. It’s really good with a piece of bread and a side salad (I have made a great Stilton/almonds and apple salad).

Ingredients (serves 1)

  • 3 vines leaves
  • 5 plum tomatoes
  • Chopped parsley and wild garlic
  • Onion finely sliced
  • Ground cumin, coriander and a pinch of chilli flakes
  • 1 egg

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Preparation

  • Preheat the oven to 200°
  • Cut the tomatoes in two
  • Open the leaves and mash the filling in small pieces.
  • In a mug (that can go in the oven) or large ramekin, mix the tomatoes, leaves’ filling (you can also add some pieces of the leaves), chopped herbs, onion and spices
  • Season with pepper and salt
  • Put in the microwave on medium heat for around 1’30min
  • Make a hole in the middle of the mix and place the egg there

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  • Cook for about 10 minutes
  • Serve with a piece of bread

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Ingrédients (x1)

  • 3 feuilles de vigne
  • 5 tomates cerises
  • Persil et ail sauvage hâchés
  • Oignon, finement ciselé
  • Cumin et coriandre en poudre
  • Une pincée de piment en poudre ou de paprika
  • 1 œuf

Préparation

  • Préchauffer le four à 200°
  • Couper les tomates en 2
  • Ouvrir les feuilles de vignes et couper le contenu de la feuille en morceaux
  • Dans un mug allant au four ou un ramequin assez large, mélanger les tomates, le contenu des feuilles de vigne (on peut ajouter des morceaux des feuilles), les herbes, l’oignon et les épices
  • Saler et poivrer et faire chauffer au micro onde (chaleur moyenne) pendant environ 1’30min
  • Faire un trou au centre du ramequin et déposer l’oeuf
  • Cuire au four pendant environ 10 minutes
  • Servir avec une tranche de pain

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