Chocolate and chestnut cakes/ Gâteaux chocolat & marrons

Version française ci-dessous

Fluffy little cakes, great with coffee…

I’m a bit disappointed because the chocolate taste tend to overwhelm the chestnut flavors but it makes a nice texture. I have used chesnut cream, so already sweetened but you can replace it with unsweetened chestnut puree + sugar (roughly half the quantity of puree in sugar). Also, to make a more « frothy » texture, it’s better to separate the eggs’ whites and yolk and whip up egg whites.

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Ingredients

  • 100g dark cooking chocolate (I use chocolat Menier)
  • 25g of dark chocolate chips
  • 30g corn flour
  • 1/2 tsp baking powder
  • 3 eggs
  • 220g sweet chestnut cream
  • 1/2 tbsp of tahini (or almond puree)

Preparation

  • Preheat the oven to 180°
  • Melt the dark chocolate in microwave or bain-marie
  • In a salad bowl, stir the eggs and the chestnut cream
  • Add the almond puree/tahini and the chocolate
  • Add finally the corn flour, baking powder and chocolate chips
  • Stir gently just enough to moisten the powders
  • Pour the batter in greased muffin tray (or in greased baking tin) and bake for 25 minutes
  • Let cool in the tray for a few minutes before removing from the tin

* I’ve used these:

***

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Ingrédients

  • 100g de chocolat noir pâtissier
  • 25g de pépites de chocolat noir
  • 30g de maïzena ou autre fécule
  • 1/2 cc de levure
  • 3 oeufs
  • 220g de crème de marron sucrée
  • 1/2 CS de purée de sésame (ou d’amande)

Préparation

  • Préchauffer le four à 180°
  • Faire fondre le chocolat au micro onde ou au bain marie
  • Dans un saladier, battre les oeufs et ajouter la crème de marron
  • Ajouter la purée de sésame et le chocolat fondu
  • Ajouter finalement la maïzena et les pépites de chocolat
  • Mélanger juste assez pour humidifier les poudres
  • Verser le mélange dans empreintes à muffin beurrées (ou tout autre moule beurré)
  • Enfourner pour 25 minutes
  • Laisser refroidir quelques minutes dans le moule avant de démouler

 

6 Commentaires

  1. Miam ! J’adore ! J’ai fait quelque chose de similaire récemment (http://www.safrangourmand.fr/fondant-chocolat-noir-creme-chataignes/ ) et c’était délicieux, fondant à souhait et surtout hyper simple et rapide. Mais c’est vrai que le chocolat dominait assez clairement ! Je vais essayer de trouver des recettes où la tendance est inversée 🙂
    Bon weekend !

  2. Chocolat+marrons= une tuerie !

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